d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed

Nieuws December

In deze laatste nieuwsbrief van het jaar:

1. Jubileum 10 jaar De Bossche Groenen
2. Annapark
3. Brabanthallen
4. Odes aan de oude Platanen
5. Nieuwe bomen planten met Judith
6. Vuurwerk
7. De Bossche Stadsdelta
8. Bericht van het bestuur
9. Van de website....
10. De Bossche Groenen tipt/Save The Date
11. Tot slot, eindejaarsgroet
dbg10jaarposter

1. 10 Jaar De Bossche Groenen

Hoera; De Bossche Groenen bestaat tien jaar! Op 16 december 2009 richtte Judith Hendrickx De Bossche Groenen op. Vier maanden later waren er verkiezingen en ja, De Bossche Groenen vestigde zich definitief in de Bossche politiek. De kritische noot van Judith in de raad werd gewaardeerd. Dat er in Den Bosch ruimte is voor een echte groene partij, moge duidelijk zijn. De partij groeide bij de laatste verkiezingen in 2018 van een naar drie zetels!

Alle reden voor een feestje dus. Samen met jullie! Daar willen we alle nieuwsbrieflezers alvast voor uitnodigen! Save The Date: Zaterdag 18 januari 2020 vanaf 19.00 uur bij de Bossche Brouwers aan de Vaart. Met live muziek en heel veel leuke Bossche Groenen. Meer info volgt via website & social media.

Bekijk het geweldige jubileumfilmpje van ambassadeur Josefien op YouTube.

Annapark

2. Annapark

Goed nieuws! Er is geen meerderheid voor het plan voor 16 appartementen in het Annapark in Hintham. Het voorstel werd daarom dinsdagavond van de agenda van de gemeenteraad gehaald. De wethouder moet eerst met alternatieve scenario's komen. Komt van uitstel ook afstel? Dat is nog niet voor honderd procent zeker, maar duidelijk is dat dit bouwplan geen steun krijgt.

En terecht! De Bossche Groenen heeft in het voorjaar al aangedrongen op het behoud van een groen Annapark, met een flyeractie in de wijk en een bespreeknotitie in de commissie Omgeving. Daarmee hebben we de andere partijen aan het denken gezet. Het doet ons deugd dat er inmiddels meer partijen inzien dat groen in de wijk belangrijk is voor mens en dier.

Lees meer over dit onderwerp op de website

houannaparkgroen_kimmic
download

3. Brabanthallen

De Brabanthallen wil 900 extra parkeerplaatsen aanleggen, deels op….water. En daarvoor moet een deel van de Industriehaven worden gedempt. Van de zotte natuurlijk, want ten eerste zou niet het autoverkeer, maar juist het openbaar vervoer gestimuleerd moeten worden. En ten tweede hebben we in tijden van klimaatverandering meer waterdoorlatende en verkoelende oppervlakte nodig, en juist niet meer asfalt. Ten derde groeit op de kade ook nog eens de steenbreekvaren. Niet meer wettelijk beschermd sinds de veranderingen van 2017, maar nog steeds een bijzondere en mooie plant.

Ondanks onze tegenstem ging de gemeenteraad dinsdag 10 december akkoord met dempen van een deel van de haven. Het parkeerterrein is onderdeel van een deal met de Brabanthallen waarmee de gemeente 7,3 miljoen euro verdient. Wel hebben we via een motie ervoor kunnen zorgen dat de Brabanthallen verplicht wordt het huidige parkeerterrein (beetje bij beetje) te vergroenen.
Een afbeelding van...

4. Odes aan oude bomen

De bewoners van ’t Zand organiseerden vijf zondagmiddagen odes aan de platanen aan de Boschveldweg, met als doel (aanhoudende aandacht voor) het behoud van deze bomen. Ook wij brachten een ode; vanuit een boom.

Bij de gemeenteraadsvergadering in november bleek al dat er gelukkig heel veel steun is vanuit de gemeenteraad voor het behoud van de 34 platanen aan de Boschveldweg. Uit antwoorden van onze schriftelijke vragen bleek dat er niet 2 miljoen, maar ‘slechts’ 1,6 miljoen euro nodig is om de trillingswand op een andere plek te zetten, waarmee de platanen behouden kunnen blijven. Het College heeft daarom een brief aan de minister geschreven.

To be continued...

Lees meer over dit onderwerp

77252142_2423404654573902_6935830690743189504_n (1)

5. Nieuwe Bomen planten met Judith

En in de week daaropvolgend plantte Judith mee aan twee nieuwe bosjes. Leerlingen van de Kameleon plantten een tiny forest in de Graafsewijk en in Rosmalen kwamen er weer extra bomen in het Levensbomenbos (foto). Ook in Rosmalen is inmiddels een tiny forest aangeplant, dus er zijn er nu al drie in totaal.

Meer foto's op Instagram & Facebook!

border collie vuurwerk

6. Vuurwerk verdeelt de samenleving

Vuurwerk verdeelt de samenleving. De landelijke overheid wil er zijn vingers niet aan branden. En dus moeten gemeentes zelf maatregelen nemen. De Bossche Groenen heeft afgelopen februari de discussie over vuurwerk op de agenda van de gemeenteraad gezet.

De uitkomst was dat er vrijwillig vuurwerkvrije zones kunnen komen in onze gemeente. Maar die komen er dus niet vanzelf: je moet als buurt zelf bij de gemeente om een vuurwerkvrije zone vragen Als jij dat wil voor jouw buurt, kun je beter NU contact opnemen met de gemeente: 073-6155155. De rol van de gemeente blijft beperkt tot communicatie en eventueel kunnen hekken of borden worden geleverd.

20191101-string-of-pearls

7. De Bossche Stadsdelta

Ja, wij moeten ook nog even wennen aan de naam; de Bossche Stadsdelta. Daarmee wordt het gebied bedoeld dat nu grofweg tussen de Verkadefabriek en het politiebureau aan de Vogelstraat ligt. Het terrein van de Tramkade dus en het stuk aan de overkant, waar de Gamma en de moskee zijn. Er zijn plannen voor woningbouw in dit gebied, die samen moet gaan met cultuur en natuur. Dit gebied geeft prachtige kansen om alles wat ons na aan het hart ligt, te verenigen. Een groene culturele hotspot!

Wat er precies gaat veranderen, is nog lang niet zeker. Tot 2025 kunnen de (culturele) instellingen nog blijven experimenteren op de Tramkade. Maar je kunt beter niet wachten tot dat moment bij het sturen van de plannen. Daarom wordt er nu gewerkt aan een visie, en daar kan je als Bosschenaar aan bijdragen. Iedere donderdag-middag (tot eind februari 2020) kan iedereen tussen 13.00 en 17.00 uur binnenlopen in het Werkwarenhuis op de Tramkade. Daar kun je in gesprek met de mensen die met de visievorming van het gebied bezig zijn en je ideeën over dit gebied inbrengen. Ook kun je daar de maquette zien.

www.denbosch.nl/nl/projecten/spoorzone/bossche-stadsdelta

8. Bericht van het bestuur

Natuurlijk ken jij de Bossche Groenen, jij leest deze Nieuwsbrief zodra die uitkomt. Jij bent blij met de acties van de Bossche Groenen en wil ook best je steentje bijdragen. Maar je bent geen politiek dier en je hebt niet zo heel veel tijd... Dan is dit misschien een leuke voor jou:

Het bestuur van De Bossche Groenen is op zoek naar versterking, én biedt leden van De Bossche Groenen via een 'wildcard' de optie om eens een kijkje te nemen bij de bestuursvergadering. Geïnteresseerd? Meld je aan via deze website.

9. Van de website:

Drukke eerste Meet up, op naar de volgende

Op 22 november vond de eerste Bossche Groenen Meet Up plaats. Ruim 30 Bossche Groenen sympathisanten vonden hun weg naar de Tramkade, waar we volop plannen hebben gemaakt en nieuwe contacten gelegd. Een geslaagde meet up dus, we houden deze energie vast in aanloop naar de volgende in maart, houd de website dus in de gaten!
Meer lezen
Drukke eerste Meet up, op naar de volgende

Nachtverlichting is lichtvervuiling

Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Beter dus om geen gebruik te maken van lichtreclame. Ook zet reclame aan tot extra consumeren in een tijd waarin minder juist beter is. Vorige week is er nieuwe lichtreclame geplaatst, onder meer op de Orthenseweg. Tegen de afspraak in …
Meer lezen
Nachtverlichting is lichtvervuiling

Genoeg is genoeg; Maak de rotonde Rompertsebaan veilig!

Wie regelmatig over deze rotonde gaat, weet dat de officiële ongevallencijfers maar het topje van de ijsberg zijn. Ruim duizend bewoners van Den Bosch noord en Maaspoort tekenden begin 2018 een petitie voor meer verkeersveiligheid op deze rotonde. Daarna kwamen de lampjes, de zogenaamde 'bikescouts'. Maar die werken maar ten dele. Twee weken geleden zei wethouder Ufuk Kahya dat er sinds de lampjes in 2018 …
Meer lezen
Genoeg is genoeg; Maak de rotonde Rompertsebaan veilig!

Geen Kaaihal, wat dan wel?

Cultuurstad van ...?
Het was een mooi plan, dat plan van Jan van der Putten van de Verkadefabriek voor een kaaihal voor tien jaar op de Tramkade. Onder meer te gebruiken voor voorstellingen in de periode dat het Theater aan de Parade aan nieuwbouw werkt. Maar het gemeentebestuur wil geen garanties voor tien jaar geven, omdat er vanaf 2025 ‘andere ontwikkelingen’ (lees woningbouw) voor het gebied staan gepland. Zie verderop deze nieuwsbrief onder het kopje ‘Bossche Stadsdelta’. En dus komt er geen kaaihal op de Tramkade.
Wat er dan na 2025 wél overblijft van de culturele en urban scene op de Tramkade, is nog onduidelijk. Het World Skate Centre moet op 1 januari 2021 uit de voormalige ijzergieterij zijn. Er is bij de raadsvergadering wel besloten dat er een permanente locatie voor urban scene blijft op de Tramkade. Maar hoe groot die zal zijn en welke clubs daar een plek in vinden???? De urban scene kan in ieder geval op ons rekenen.
Meer lezen
std

Jubileum MiNC

Nog een jubileum. MiNC viert namelijk de 50e(!) editie, met onder meer debat over de stikstofproblematiek, vergroening van de kerk en de vraag of biodiversiteit en boeren kunnen samengaan. Iedereen is (gratis) welkom op maandag 16 december, vanaf 19.30 uur in de Clubzaal van de Verkadefabriek. Het MiNC-café begint om 20:00 uur en eindigt rond 22:00 uur.

www.minc-denbosch.nl/

Kledingruil BABEL

Derde editie van deze kledingruil. Kijk voor alle info op Facebook. Je kleding is je ticket! 14 januari, inloop 19:30 , start 20:00 eind 22:00. Babel Den Bosch.

www.babeldenbosch.nl/do-it-yourself/studi073/kledingruil.html

Een afbeelding van...

Tot Slot

Dit was de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Met een jubileum op komst, nieuwe meet ups in het vooruitzicht, kortom vol inspiratie en enthousiasme, wensen we iedereen fijne feestdagen & en een groen, gezond & gezellig 2020!

d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed
facebook twitter youtube instagram 
MailPoet