d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed

Nieuws April

1. Raadswerk in tijden van corona
2. Genieten in eigen huis & tuin
3. Mag het licht uit? Ja!
4. Reclame-experimenten vragen om respons
5. Vluchtelingenkinderen, Den Bosch sluit zich aan
6. Kruithuis wordt Vestingmuseum
7. To bus or not to bus op de Onderwijsboulevard
8. Steengoed kan toch aan de slag
9. Woningbouw op de Meerendonk
10. Zendmasten

Raadswerk in tijden van corona

Over democratie wordt vaak gezegd dat de laatste grote vernieuwing de uitvinding van het kaarslicht was, omdat er vanaf dat moment ook ’s avonds vergaderd kon worden. Een grapje natuurlijk, met als ondertoon het verwijt dat democratie weinig met z’n tijd mee gaat. Zo was het tot voor kort nog altijd verplicht om lijfelijk aanwezig te zijn bij het stemmen. Was, want afgelopen dinsdag nam na de Tweede ook de Eerste Kamer een spoedwet aan die het mogelijk maakt dat er op afstand gestemd wordt, mits kan worden vastgesteld dat het echt het raadslid is die de stem uitbrengt en niet iemand anders. Je voelt ‘m al aankomen, dit is nu speciaal in het leven geroepen om in tijden van Corona digitaal te kunnen vergaderen en digitaal te stemmen. De wet geldt vooralsnog tot september.
Maar zo ver was het afgelopen dinsdagavond bij de uitgestelde raadsvergadering nog niet. En dus werden wij raadsleden toch geacht om lijfelijk aanwezig te zijn in de raadszaal. Dat deden uiteindelijk slechts 25 van de 39 raadsleden. Natuurlijk waren er wel voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat we het virus verspreiden. Raadsleden die op dat moment niet het woord voerden, moesten verspreid op de publieke tribune aan zitten. Die was leeg, want –primeur-primeur- de raadsvergadering werd live uitgezonden via YouTube.
IMG-20200402-WA0012
Vrijwel alle gemeenteraden in het land zenden al jaren hun vergaderingen live uit, maar in Den Bosch zou daar pas deze zomer de infrastructuur voor worden aangelegd in de raadszaal. Daarom was het nu nog behelpen en het geluid belabberd. Maar het begin is er. Er keken 500 mensen naar. Jij misschien ook? Wat vond je ervan? We horen het graag.

De fractie vergadert nu ook digitaal natuurlijk. Best lastig soms. Bijvoorbeeld omdat je afgeleid wordt als er een poes voorbij loopt ;) Maar het is nodig. Want natuurlijk gaan we door met ons werk. Den Bosch is immers te belangrijk om aan de coalitiepartijen over te laten!

Genieten in en om eigen huis & tuin

En, hoe gaat het met jullie? In goede gezondheid allemaal, hopen we! Het valt niet altijd mee om aan de maatregelen te voldoen. Kinderen thuis onderwijzen, niet bij de (groot-) ouders op bezoek kunnen, mantelzorgtaken worden groter, onzekerheid over inkomsten, thuis werken met beperkingen, allerlei clubs en verenigingen waar je ontspanning uit haalt liggen stil...Tja, we zullen ons er toch bij neer moeten leggen. Zonder maatregelen raakt de zorg nog verder overbelast en komen we deze epidemie niet te boven.

Onze geplande onttegel-je-tuin-actie gaat vooralsnog niet door. Maar we hopen natuurlijk dat jullie allemaal zelf aan het onttegelen en tuinieren zijn gegaan, nu we meer tijd in eigen huis en tuin doorbrengen. Stuur ons je foto’s van je tuin of balkon (of deel ze op social media met hastag #groendoetgoed) en maak kans op biologische zaadjes voor nog meer groen plezier.
20200413_220105
Overigens, van de natuur genieten kan ook nog steeds, mits je het verstandig doet. Intelligente lockdown = intelligente breakout zullen we maar zeggen. In de vroege ochtend is afstand houden niet zo moeilijk…. En zo kun je natuur dichtbij huis opnieuw ontdekken en waarderen.

Mag het licht uit? Ja!

60705373_2275773886003647_7990870307286024192_n
Een donkere nacht is beter voor mens en dier. Daarom vraagt De Bossche Groenen al tijden aandacht voor lichthinder. Dinsdagavond vergaderde de gemeenteraad over de nieuwe nota voor reclame in de openbare ruimte. Daarbij kregen we een ruime meerderheid voor onze motie die lichthinder moet tegengaan.
Lichtreclames zoals je op de foto ziet, moeten voortaan tussen 23.00 en 07.00 uur helemaal uit zijn. Wanneer en hoe precies deze nieuwe regel ingaat, moet nog uitgewerkt worden.

Maar wij zijn blij dat meer partijen inzien dat het geen zin heeft om lichtreclames aan te laten, wanneer de meeste mensen slapen. Natuurlijk zijn er nog veel meer bronnen van overbodig licht in de nacht. Zoals verlichting bij bedrijven. De Bossche Groenen gaat daarom ook gewoon door met aandacht vragen voor lichthinder. Stukje bij beetje groeit het besef dat de nacht beter donker kan zijn.

Reclame-experimenten vragen om respons

Er zaten meer elementen in die nieuwe reclamenota waar we minder blij mee waren. Als je reclame op de autoradio hoort, zet je het geluid even zachter. Als je een film kijkt, spoel je de reclame het liefst even door. Als je geen reclame in je brievenbus wil, plak je er een sticker op. Als ontvanger van reclame heb je dus zelf middelen om ermee om te gaan. Dat kan allemaal niet als het gaat om reclame in de openbare ruimte. Je kan je er niet aan onttrekken. Je kan je ogen niet dichtdoen op straat, want dan heb je kans dat je ongelukken maakt. Daarom moeten we er alles aan doen om verrommeling door reclame in de openbare ruimte tegen te gaan. Vooral in de binnenstad. Want de binnenstad is een traktatie voor het oog en het is gewoon zonde om door reclame afgeleid te worden. En het is bovendien niet nodig om bezoekers van de stad te vertellen dat Den Bosch een mooie stad is, want die zijn er dan al. Mocht het toch nodig zijn om informatie over de stad te geven aan bezoekers, dan is het logischer dat te doen op de plekken waar ze de binnen komen; op het station of op transferia. En we doen ondernemers ook echt niet tekort want die kunnen en mogen nog altijd aan hun eigen panden reclame maken.

78867204_2427279120853122_4419135354578141184_o
Samen met GroenLinks en SP hebben we daarom een amendement ingediend waarbij we vroegen om de historische binnenstad te vrijwaren van reclame in de openbare ruimte. Daar was helaas geen meerderheid voor. Omdat dit amendement niet is aangenomen, hebben we ook tegen het hele raadsvoorstel gestemd.
Er komt dus toch ruimte voor experimenten met (licht-) reclame op het Burgemeester Loeffplein en op de Parade. Daarbij wordt wel de mening van omwonenden meegenomen, in de geest van de toekomstige Omgevingswet. Dus, als jij in de binnenstad woont en de gemeente benadert je over dit onderwerp, laat dan vooral je mening horen!! Vooraf, maar ook wanneer het experiment loopt of geëvalueerd wordt. Waar geëxperimenteerd wordt, wordt rommel gemaakt. Maar die moet dan wel opgeruimd worden.

Lees meer op de website

Den Bosch bereid vluchtelingenkinderen op te vangen

Begin maart stuurden we met 6 andere partijen een brandbrief naar het College over de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen op de Griekse eilanden. Burgemeester Mikkers heeft laten weten bereid te zijn kinderen op te vangen, als de regering hiertoe beslist. Den Bosch toont zich hiermee daadwerkelijk gastvrij. Voorlopig weigert het Nederlandse kabinet, ondanks de dreigende humanitaire crisis en de in …

Meer lezen
De Onderwijsboulevard blijft open voor verkeer. Dat is de beslissing van het College van B en W na het doen van een proef (living lab) in oktober. Het verkeer in de wijk liep vast en omwonenden waren niet blij met de afsluiting. De afsluiting was een wens van coalitiepartij D66, die graag een autovrije groene onderwijsboulevard had gewild. Als troost wordt de straat nu wel vergroend. Zijn we daar content mee? Nou nee. Het busverkeer zou wat De Bossche Groenen betreft zo snel mogelijk weer gewoon over de Onderwijsboulevard terug mogen komen, zodat de Koningsweg aan de andere kant van het station niet overmatig belast hoeft te worden met busverkeer en de studenten ook gewoon per bus naar de HAS of Avans kunnen.
Den Bosch bereid vluchtelingenkinderen op te vangen

Kruithuis wordt Vestingmuseum

Al enkele decennia is er niets meer veranderd aan het historisch waardevolle Kruithuis. Dat is zonde, want het staat nu te verpieteren. De plannen voor het Vestingmuseum op die locatie spreken ons dan ook erg aan. Den Bosch kan zich daarmee nog beter onderscheiden van andere steden. Maar de financiële constructie met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch waarbij een koppeling is gemaakt met verlenging de vaarconcessie voor de Binnendieze, daar hadden wij toch wel moeite mee. Daarom hebben we samen met PvdA daar aandacht voor gevraagd bij de gemeenteraad. Dat heeft niet tot aanpassing van de plannen geleid. Jammer.
Kruithuis_te_Den_Bosch

Toch hebben we ingestemd met het plan, omdat we geloven dat het de investering van 4 miljoen euro wel waard is. De mooie historische binnenstad heeft ons veel gebracht, maar dat betekent ook dat er goed voor moeten zorgen. En deze ontwikkeling van het Kruithuis draagt daar aan bij.

Lees meer op de website

To bus or not to bus op de Onderwijs-boulevard

Onderwijsboulevard
Niet goed, maar we kijken graag vooruit naar nieuwe kansen. En die zijn er.
Samen met GroenLinks en D66 hebben we burgemeester Jack Mikkers gevraagd om uiterlijk in mei met een voorstel naar de gemeenteraad te komen. In dat voorstel zullen drie of vier scenario’s worden uitgewerkt. Daarin wordt meegenomen hoe er met vuurwerkvrije zones moet worden omgegaan en ‘ook de wenselijkheid van het organiseren van één of meerdere vuurwerk- of lichtshows’ wordt daarin betrokken, lezen wij in antwoorden op onze schriftelijke vragen. De Bossche Groenen pleit al jaren voor een centrale vuurwerkshow in plaats van consumentenvuurwerk, dus dat deze mogelijkheid nu serieus bekeken wordt, stemt hoopvol. En als zo’n centrale show van licht in plaats van vervuilende metalen gemaakt is, zou dat natuurlijk helemaal mooi zijn.

Wordt vervolgd...

Lees meer op de website

Steengoed kan toch aan de slag

De onduidelijkheid omtrent het Annapark gaat nog een tijdje duren. Door de maatregelen tegen Corona komen de beloofde gesprekken met omwonenden pas later op gang. In het najaar wordt er eventueel een nieuw voorstel gemaakt voor woningen in of nabij het park. Maar de negatieve gevolgen die dat zou hebben voor de locatie de Vlieger, waar stichting Steengoed een woonvorm voor jongeren met een licht verstandelijke beperking gaat bouwen, zijn voorkomen. De gemeenteraad heeft die fout bij de vergadering hersteld en nu kan Steengoed gelukkig gaan bouwen.


annapark

Maar wij blijven erbij dat het College niet alleen deze jongeren, maar de hele buurt duidelijkheid moet geven. Wij blijven ons inzetten voor een mooi, groen Annapark zonder appartementen!

Woningbouw op de Meerendonk

Untitled-1
Weten jullie nog dat we een half jaar voor de verkiezingen met succes actie hadden gevoerd om de komst van insectenfabriek Protix op de Meerendonk te verhinderen? De Bossche Groenen heeft toen in een motie gevraagd om een onderzoek naar woningbouw op de Meerendonk. Dat onderzoek is nu gedaan en daaruit blijkt dat er inderdaad ruimte is voor woningbouw daar, met maximaal 2000 woningen in combinatie met een park.
Niet volgend jaar al, maar pas vanaf 2030, omdat er eerst een aantal andere zaken in dat gebied geregeld moeten worden. Zoals de geluidsoverlast van de snelweg A2, de ontsluiting van de nieuwe wijk én de aanwezigheid van de voormalige vuilstort.
Dat is mooi nieuws, daar zijn we blij mee. Dit gebied is nodig om de behoefte aan woningbouw op te vangen en nu er gedacht wordt aan stadsuitbreiding op die plek, hoeven we ook minder te vrezen voor fabrieken zoals Protix op die locatie. We blijven de plannen in dit gebied met aandacht volgen en houden jullie op de hoogte.

Zendmasten

Kinderen willen we graag veilig op laten groeien. Jij ongetwijfeld ook. Een zendmast pal naast een school of kinderdagverblijf lijkt ons daarom geen goed idee. Net als PvdA en hebben wij grote twijfels bij de plannen van Vodafone om een zendmast voor 5G bij Stadsboerderij Eijgentijds te plaatsen.
De gemeente heeft in 2017 aan de Bestuursraad Engelen laten weten dat er 'in beginsel' bij gebouwen zoals scholen en kinderdagverblijven geen masten worden geplaatst. Aan die afspraak willen we de gemeente graag houden. De Bossche Groenen vindt dat er alternatieve locaties moeten worden gezocht. Voor de mast bij de Groote Wielen, maar ook voor andere masten zoals die bij het Rodenborch College en het Stedelijk VSO in Rosmalen.
.
89639273_2510138555900511_5489704739639656448_o

Weet jij ook nog een voorbeeld van een mast die dicht bij een kindcentrum of verzorgingstehuis staat? Laat het ons weten via info@debosschegroenen.nl

Lees meer op de website
d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed
facebook twitter youtube instagram 
MailPoet