d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed

Nieuws

1. De Van Berckelstraat wordt autovrij!
2. Geen auto’s na 18:00u. deze zomer in de Hinthamerstraat
3. Minder maaien graag!
4. Op vakantie in je eigen straat
5. Schuiven met schaarste dupeert De Poort
6. Antenne bij stadsboerderij komt er niet
7. Fietsers uit de binnenstad?

De Van Berckelstraat wordt autovrij!

autovrijsucces
Herinneren jullie je onze actie in de Van Berckelstraat nog, die we samen met omwonenden hebben gedaan in februari 2019? Nou, we hebben fantastisch nieuws: de Van Berckelstraat wordt autovrij! Het wordt een fietsstraat waar alleen de lijnbussen te gast zijn. Doorgaand autoverkeer mag dan niet meer. Daarmee wordt een oude belofte uit 2014 ingelost. Daar zijn we heel blij mee, want "Beloofd is Beloofd!"
Wanneer de veranderingen precies ingaan, is nog niet zeker, maar wel dat dat snel zal zijn, want fietsers en voetgangers hebben in deze tijd van coronamaatregelen letterlijk meer ruimte nodig. Een en ander hangt af van de aanpak van de Zuid-Willemsvaart, die nu ook onder handen wordt genomen.

Lees meer op de website.
53026398_2222954491285587_4077784341873164288_o

Geen auto’s na 18:00 in de Hinthamerstraat

Stel je voor; de terrassen aan de Hinthamerstraat krijgen meer ruimte en er rijden geen hardrijdende auto’s voorbij. Hoe fijn zou dat zijn? Precies dat gaat er vanaf 1 juli tot 1 september gebeuren. Tijdens de Bossche coronazomer gaat de Hinthamerstraat namelijk tussen 18.00 en 07.00 uur op slot voor autoverkeer.
Een van de speerpunten van De Bossche Groenen is de veilige en gezonde binnenstad. Vorig jaar vroegen wij de gemeenteraad om de Hinthamerstraat veiliger te maken. De gemeenteraad gaf destijds nul op het rekest, zelfs na een ernstig verkeersongeluk waarbij een fietser geschept werd. Nu is de tijd wel rijp voor verandering.

Hinthamerstraat
Bewoners zijn nu een petitie gestart om opnieuw aandacht te vragen voor de situatie. Ze zijn het zat; hard rijden, fout parkeren en overlast van coffeeshopbezoekers zijn een aantal van de belangrijkste klachten. Komende dinsdag wordt bij de raadsvergadering een voorstel van D66 en CDA ingediend voor een tijdelijke afsluiting. Daar zijn we uiteraard blij mee, maar we willen ook al wel vooruitzichten voor een verkeersveilige Hinthamerstraat na 1 september. Daar gaan we ons hard voor maken.

Lees meer op de website

Minder maaien graag!

Meer bomen, bloemenlinten en natuurvriendelijke oevers: de gemeente doet steeds meer om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Top. Maar het succes hangt sterk af van de manier waarop het openbaar groen wordt onderhouden. En daar stellen wij vraagtekens bij. De theorie is mooi, maar de praktijk schiet tekort. Er wordt veel te veel gemaaid, ook als het te droog is. Zonde, want het kan hier zo mooi zijn. Voor ons, maar ook voor de insecten.
De Bossche Groenen gelooft dat het beter kan. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de droogte. Door bewoners meer te betrekken bij hun woonomgeving. Door te investeren in kennis over ecologisch beheer. En door minder te maaien. Daarom hebben wij een discussienotitie geschreven, die op 23 juni in de commissie omgeving wordt besproken. Die kun je lezen op onze website. Vind jij ook dat er minder gemaaid moet worden en heb jij voorbeelden van slecht of juist van goed maaibeleid?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op maandag 15 juni kun je dat komen vertellen aan de gemeenteraad bij de inspreekavond Informeren & Ontmoeten (I &O). Daarvoor moet je je wel even bij de griffie aanmelden, op zijn laatst op vrijdag 12 juni.

We helpen je graag daarbij. Je kunt ons bellen of een mail sturen naar
info@debosschegroenen.nl

De inspraakavond en de commissievergadering zijn online te volgen via het YouTube kanaal van de gemeente.

Op vakantie in eigen stad

Door de coronacrisis besteden veel mensen hun tijd anders; we zijn meer thuis, verblijven meer in onze eigen buurt, in de zomervakantie zullen veel mensen in eigen land blijven. Hoe mooi zou het zijn als we van deze gelegenheid gebruik konden maken om onze straten om te toveren tot vakantiepark?! Ontmoetingsplekken waar mensen recreëren, samenkomen en vakantie in eigen straat
kunnen vieren.

Maar als we dan met z’n allen thuisblijven kijken we tegen geparkeerde auto’s aan. Een auto is ongeveer 1,5 meter breed en 6 meter lang, dat betekent dat op 1 parkeerplek 4 mensen veilig buiten kunnen zitten! De huidige maatschappij vraagt om een ander inzicht als het gaat om de inrichting van onze straten.
Op vakantie in eigen stad
Hoe dan? Kijk naar Rotterdam! Via de website vakantiestraat.nl kunnen wijkbewoners zich aanmelden als ‘vakantiestraat’, de gemeente faciliteert het tijdelijk of deels weren van auto’s en verkeer, creëert speelplaatsen, picknickplekken en leesbankjes. Er hebben zich al 15 straten gemeld.

Dat willen wij ook! Zou jij ook wel willen dat jouw straat deze zomer tijdelijk omgetoverd wordt tot een vakantiepark? Laat het ons weten via de website!

Schuiven met schaarste dupeert De Poort

Bij jongerencentrum De Poort in de Maaspoort is onrust ontstaan over het voortbestaan. Het College van B en W wil er twee jongerenwerkers vandaan halen en die op een andere plek (ambulant) in de wijk Noord inzetten. Dat – en enkele andere wrevel- heeft geleid tot een ruzie tussen het bestuur en de directeur van De Poort. En tot onrust onder de jongeren. Zonde, want is zo’n bloeiend jongerencentrum met een vaste groep jongeren die er als vrijwilliger aan de slag zijn. En bovendien komen die jongeren ook echt niet enkel en alleen uit de Maaspoort. Ook uit buurten Hambaken, de Haren/Donk/Reit en de Slagen komen ze. Best wel uit ‘Noord’, dus eigenlijk. Waarom zou je die jongeren op straat gaan zoeken als die al ‘binnen’ hebt?
Schuiven met schaarste dupeert De Poort
Samen met een aantal oppositiepartijen stellen we deze kwestie ter discussie bij de commissie sociaal op woensdag 24 juni.

Die is online te volgen via het YouTube kanaal van de gemeente. Er is door de jongeren zelf ook een petitie gestart.


Meer lezen op de website

Antenne bij stadsboerderij komt er niet

De 4G-zendmast die aanvankelijk op 175 meter afstand van stadsboerderij Eyghentijds in de Groote Wielen geplaatst zou worden, gaat niet door. De hoogte van de zendmast (40 meter) gooit roet in het eten.
Daar zijn we natuurlijk blij mee, dat deze zendmast niet doorgaat. Ook al is het dan om een ander reden dan dat wij voor ogen hadden. Kinderen willen we graag veilig op laten groeien. Een zendmast pal naast een school of kinderdagverblijf lijkt ons daarom geen goed idee. De gemeente heeft in 2017 aan de Bestuursraad Engelen laten weten dat er 'in beginsel' bij gebouwen zoals scholen en kinderdagverblijven geen masten worden geplaatst.
89639273_2510138555900511_5489704739639656448_o

Aan die afspraak willen we de gemeente graag houden. Mocht er opnieuw zo’n plan voor een zendmast dichtbij een locatie met kinderen komen, dan laten we opnieuw van ons horen.

Lees meer op de website.

Fietsers uit de binnenstad?

Het uitbreiden van het voetgangersgebied in de binnenstad is een van onze speerpunten, maar een fietsverbod in het weekend vindt De Bossche Groenen een brug te ver! Nu de Bossche coronazomer vorm krijgt en de gemeente op zoek gaat naar manieren om de verwachte stroom bezoekers te faciliteren, pleiten wij voor creativiteit! Het kan toch beter dan een maatregel waarbij je bijna een hele doelgroep buitensluit? De wethouder heeft net een mooie pilot met speciale fietsparkeerplaatsen georganiseerd, laten we dít soort oplossing gebruiken om de groeiende aantallen bezoekers voldoende ruimte te bieden. Laat mensen hun fiets ‘vakken’, verdeeld over zoveel mogelijk plekken in de binnenstad. Goed voor de spreiding en doorstroming, in tegenstelling tot de gemiddelde parkeerfile bij de bekende parkeergarages op een drukke zaterdag!

Het afsluiten van de Hinthamerstraat staat al een jaar op onze agenda, we zijn dus blij dat collega raadsleden de noodzaak hiervan nu ook zien. Het autovrij maken van de Van Berckelstraat is ook een goede stap!
Fietsers uit de binnenstad?
Laten we deze zomer nog veel meer karakteristieke straten in de binnenstad autovrij/luw maken. De parkeergarages in de binnenstad kunnen gebruikt worden voor bewonersparkeren, zodat er op straat meer ruimte ontstaat. Ruimte om te wandelen, ontmoeten en genieten in een sfeervolle en levendige omgeving. Als we creatief omgaan met de beschikbare ruimte in de stad en het experiment niet schuwen, kunnen we deze zomer allemaal op een gezonde en veilige manier optimaal gebruik maken van al het moois wat Den Bosch te bieden heeft!

Lees meer over onze speerpunten.

Lees een artikel uit het Brabants Dagblad.
facebook twitter youtube instagram 
MailPoet