d3d57042-f74d-4615-b5f3-54fb1aba27ed

Nieuws

1. Succesvolle World Cleanup Day 19 september
2. Van Bossche Zomer naar Bossche Winter?
3. Altijd rekening houden met flora en fauna
4. Heesch-west kan zonder windmolens ook duurzaam
5. Geen Cultuurstad zonder Makers
6. Op weg naar een veilige jaarwisseling
7. Rios Mink moet sluiten!
8. Windmolens in de Rosmalense Polder
9. Parkeerkaartjes
10. Duurzaamheid; niet lullen maar poetsen
11. Aankondiging: korte cursus lokale politiek in najaar

Succesvolle World Cleanup Day 19 september

Op zaterdag 19 september deden we met zo'n twintig enthousiaste vrijwilligers mee aan World Cleanup Day.

We verzamelden zeker 30kg zwerfafval bij de Zuiderplas en turfden vooral veel peuken, blikjes en flessen...

Na de Cleanup was het tijd voor de Meet Up. Samen hebben we nog wat gedronken en nagepraat op het terras.
facebook_1600705280542_6713844561002349632
Tot de volgende actie of meet up. Houd de website in de gaten!

www.worldcleanupday.nl/resultaten

Van Bossche Zomer naar Bossche Winter?

Gemeente 's-Hertogenbosch heeft zich afgelopen Bossche Zomer van een andere kant laten zien. Wat De Bossche Groenen betreft zijn elementen zeker voor herhaling vatbaar! Zoals terrasjes bij de Sint-Jan, in het Zuiderpark, Rooftopbar en op De Kemping, bij de Groote Wielenplas, Tramkade en bij Rugbyclub The Dukes. Zoals een autovrije Hinthamerstraat, Den Bosch in de avonduren. Zoals de verplaatsing van Bossche Kermis uit de binnenstad naar de Brabanthallen. Zoals de optredens van en bij de Jazzwerkplaats Den Bosch. Zoals de leuke sportactiviteiten van Farent zoals bij in het Burgemeester van Zwietenpark.
De gemeenteraad gaat begin oktober besluiten nemen over de mogelijke komst van een soort Bossche Winter. Natuurlijk willen wij gezelligheid in de stad, het liefst duurzaam. Bijvoorbeeld met verwarmde kussentjes voor iedereen die buiten wil genieten op het terras. Een prima duurzaam alternatief voor traditionele terrasverwarmers.
bz
Wat vind jij een blijvertje van deze bijzondere zomer? En wat moeten we vooral niet (meer) doen? Laat het ons weten!
Stuur je reactie naar info@debosschegroenen.nl en/of vul de enquête van de gemeente in: https://onderzoek.veldwerkoptimaal.nl/index.php/295649?lang=nl

Altijd rekening houden met flora en fauna

De toekomst van de stad is natuur. Biodiversiteit in de stad behouden is essentieel. Daarom is het belangrijk dat we zoveel mogelijk rekening houden met flora en fauna. Ook als er nieuwe huizen worden gebouwd, zoals in Boschveld. Dat kan door ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld zwaluwen, mussen en vleermuizen daar ook kunnen nestelen, schuilen en eten. Door natuurinclusief te bouwen dus.

In 2018 heeft de gemeenteraad daarvoor een motie aangenomen. Maar het kan beter. Het resultaat hangt nog teveel af van de bereidwilligheid van de ontwikkelaar. Het zou helpen als er gebiedsgerichte aanpak komt (wijkscans), zodat je als gemeente goed kunt sturen en de dieren op gebiedsniveau beschermd worden. Dat versneld bovendien de woningbouw. Een win win situatie dus!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Daarom hebben we samen met D66, PvdA en GroenLinks een motie ingediend voor een gebiedsgerichte aanpak. En die werd net niet aangenomen bij de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond, omdat er twee personen afwezig waren. Jammer natuurlijk. Maar wethouder Roy Geers heeft toegezegd dat natuurinclusief bouwen beter in het nieuwe ‘groen-blauwe’ beleid van de gemeente wordt opgenomen. En dat is winst.

Lees meer op de website

Heesch-west kan zonder windmolens ook duurzaam

De plannen voor drie windmolens op het toekomstige bedrijventerrein Heesch-west zijn geschrapt. Omdat ze bedrijven daar in de weg zouden zitten, was de redenering van de drie gemeentes die over Heesch-west beslissen. Wat ons betreft de ‘verkeerde motivatie, maar goede uitkomst’.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Wij zijn van mening dat – als het er dan toch moet komen- dit wel een duurzaam bedrijventerrein moet worden. Waarom geen concrete regels voor de bedrijven die daar willen komen? Bijvoorbeeld over hoe zij energie besparen en opwekken en hoe zij rekening houden met biodiversiteit. Daarom hebben we dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een amendement daarvoor ingediend, die helaas niet werd aangenomen.
heesch
Wel deelde de Bossche gemeenteraad onze mening dat er niet (alleen) logistieke bedrijven op Heesch west moeten komen, die grote blokkendozen die lelijk zijn, weinig werkgelegenheid bieden en waarvan de winst naar het buitenland verdwijnt, maar dat er ook ruimte voor lokale ondernemers moet komen. En dat was een jaar geleden ook nog niet het geval. De boodschap blijven herhalen helpt en dat zullen we ook blijven doen voor wat betreft de duurzaamheidseisen.

Geen cultuurstad zonder makers. Eerst mensen i.p.v. stenen, juist nu!

Wat hebben we aan een groot theater als er straks geen makers en doeners meer zijn om daarin te spelen en op te treden..? Er worden pijnlijke keuzes gemaakt in de culturele sector, terwijl er tegelijkertijd meer dan €60 miljoen wordt geïnvesteerd in een nieuw gebouw. De Bossche Groenen wil investeren in mensen, in plaats van in stenen. In makers …
Meer lezen
Geen cultuurstad zonder makers. Eerst mensen i.p.v. stenen, juist nu!

Op weg naar een veilige jaarwisseling

Trouwe lezers van de nieuwsbrief weten het al lang. Luister maar naar de politie, oogartsen, longartsen, natuurorganisaties en de Dierenbescherming. Daarom wil De Bossche Groenen dat onze gemeente ’s-Hertogenbosch vuurwerkvrij wordt. We snappen wel dat veel inwoners vuurwerk dan zouden missen. Daarom vinden we een centrale vuurwerkshow een goed idee. Het liefst een lichtshow natuurlijk. Want dat is het meest schoen en duurzame alternatief.
Met deze insteek gingen we het debat over vuurwerk in. Om dat debat hadden we afgelopen januari gevraagd, omdat we graag een stap verder wilden komen in 2020. Vorig jaar kregen we al de vrijwillig vuurwerkvrije zones van de grond, die overigens beter voor het voetlicht gebracht hadden kunnen worden door de gemeente. Waardoor ze ook beter bekend zouden zijn bij de inwoners.
Op weg naar een veilige jaarwisseling
Dit jaar is er brede steun voor vuurwerkvrije zones komen (oa bij verzorgingstehuizen en dierenparken) en dat de burgemeester nu ook meer werk gaat maken van de voorlichting over vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dubbel winst dus. We hebben weer een stap gezet op weg naar een vuurwerkvrije jaarwisseling. En er zullen er nog vele (moeten) volgen.

Lees meer

Rios mink moet sluiten!

Het kabinet heeft besloten dat de nertsenfokkerijen uiterlijk maart 2021 moeten stoppen. Rios Mink in Rosmalen dus ook. Goed nieuws dus voor de nertsen. De stank en vliegenoverlast in het oostelijk deel van Rosmalen behoort hiermee dan hopelijk ook tot het verleden.
Dit biedt kansen voor het terrein van Rios Mink aan de Oude Baan in Rosmalen. Net voor de zomer vroegen we het College al met de ondernemer in overleg te gaan. Dat gebeurt ook, werd ons recent geantwoord. Vooralsnog vindt het College dat de ondernemer teveel woningen wil bouwen op die plek. Wat ons betreft maken we er een mooie plek van waar de wijk en de buurt van kunnen genieten.
IMG-20200617-WA0002

Windmolens in de Rosmalense Polder

Net voor de zomer sprak de Bossche politiek over de vraag wat geschikte plekken zouden kunnen zijn voor windmolens in onze gemeente. Nu wordt er bij de raadsvergadering van 6 oktober een volgende stap gezet en wordt er besloten of er maximaal 25 windmolens in de Rosmalense Polder moeten komen. Zoals jullie weten staan wij er genuanceerd in: we zijn voor duurzame energie, maar er kan nog veel meer energie bespaard worden en ook opgewekt worden op daken. En als er dan toch windmolens nodig zijn – wat wel reëel is - moeten die wel op een plek staan waar ze de gezondheid van mens en dier niet schaden. En dat is dus niet dichtbij woningen in de Groote Wielen of in een weidevogelgebied.
windmolen
De raadsvergadering van 6 oktober is live te volgen via het YouTubekanaal van de gemeente.

Parkeerkaartjes

Jullie kennen ze vast wel, die gele parkeerkaartjes voor bezoekers in en rondom de binnenstad. Ouderwets?! We gaan er afscheid van nemen vanaf volgend jaar. Dat is mooi, want omdat er een nieuw systeem komt, gaan meer mensen ook nadenken over de vraag of ze echt wel met de auto moeten en dat leidt tot minder verkeersbewegingen. Voor mantelzorgers en vrijwilligers komen er ruimhartige regelingen, en daar zijn we blij mee.
traffic-sign-6711_640

Duurzaamheid, niet lullen maar poetsen!

In oktober is de 'Week van de Duurzaamheid' waarin de gemeente uitpakt met de resultaten en plannen rondom het thema. Uit het jaarlijks duurzaamheidsverslag komt echter naar voren dat de wethouder (nog steeds) voornamelijk pronkt met bestaand beleid, lobbyt met het bedrijfsleven en veel projecten in onderzoek heeft. Voornemens en ambities, maar onder het kopje 'wat gaan we bereiken' blijft …
Meer lezen
Duurzaamheid, niet lullen maar poetsen!

Aankondiging korte cursus lokale politiek

kvgemeente

Is politiek saai of moeilijk? Niet bij De Bossche Groenen! Dit najaar organiseert De Bossche Groenen een korte cursus lokale politiek voor mensen die er over nadenken of zij (meer) politiek actief willen worden binnen onze partij. In die cursus leer je hoe de gemeentepolitiek werkt en natuurlijk ook hoe De Bossche Groenen als partij opereert. Je leert dus hoe de hazen lopen en hoe we die hazen redden;)
De cursus wordt gegeven door ons raadslid Rianneke Mees, op vier zaterdagochtenden in november en december. Coronaproof, uiteraard. Aanmelden kan via een mailtje aan hm.mees-huibers@s-hertogenbosch.nl.

Er zijn op dit moment nog TWEE plaatsen vrij, dus reageer snel….
facebook twitter youtube instagram 
MailPoet