Misstanden bij Rios Mink

Misstanden bij Rios Mink

Eind deze zomer nam het kabinet het besluit om definitief te stopen met de nertsenhouderij in Nederland. Aanleiding was het gegeven dat nertsen Covid 19 kunnen krijgen en overdragen op elkaar en op mensen. Omdat dit een risico is voor de volksgezondheid, is besloten deze sector vervroegd een halt toe te roepen. Daar zijn De Bossche Groenen vanzelfsprekend blij mee, want daarmee komt er ook een eind aan dierenleed.

Dit besluit betekende wel dat de laatste groep nertsen nog ‘geoogst’ kon worden, een verschrikkelijk woord voor het doden van de dieren voor hun vacht. Wethouder Roy Geers hoorden we in de commissie Omgeving van 27 oktober zeggen dat de nertsen bij Rios Mink in Rosmalen er begin november voor het laatst zouden zijn. Met andere woorden; dan zouden zij vergast worden.

Totdat we op woensdag 18 november opgeschrikt werden door beelden van Animal Rights, die opnames hebben gemaakt op donderdag 12 november in Rosmalen. Op die beelden is duidelijk te zien dat de Europese regels, die stellen dat dieren die gedood worden in de veehouderij niet bij hun poten of staart mogen worden opgetild, aan de laars worden gelapt. Bovendien wordt er geen toezicht gehouden op het vergassingsproces zelf. De volgende nerts mag pas in het apparaat, als de vorige buiten bewustzijn is. Met het tempo waarin gewerkt wordt, is dat niet mogelijk. Daarnaast worden er hygiënevoorschriften – die in het leven zijn geroepen vanwege het besmettingsgevaar dat de dieren opleveren- geschonden. Een persoon gebruikt zijn mondkapje niet goed en niemand draagt het voorgeschreven spatscherm. Daarmee vormt de situatie ook een gevaar voor de volksgezondeheid!

Dit is bovendien niet de eerst keer dat Rios Mink in de fout gaat. Eind 2015 werd er ook al dierenmishandeling geconstateerd bij het bedrijf en de NVWA heeft toen een boete opgelegd.

Wat De Bossche Groenen betreft is de maat vol. Het ruimen van de nertsen is al een dieptepunt, maar deze manier van handelen gaat alle perken te buiten. We hebben het college van B&W vragen gesteld en aangedrongen op maatregelen.

Lees de vragen hier

Gerelateerde berichten