Buurt is het zat, overlast verslaafdenopvang wijk ‘t Zand

Buurt is het zat, overlast verslaafdenopvang wijk ‘t Zand

Het is een kwetsbare doelgroep die opgevangen wordt in de 24 uursopvang van Novadic Kentron aan de Oranje Nassaulaan vlakbij het Centraal Station in Den Bosch. Bewoners, van wie sommigen er al 40+ jaar wonen signaleren al jaren overlast rondom de opvang, maar de laatste tijd is het aantal meldingen enorm toegenomen. De portiekwoningen worden vervuild, drugsafval en andere onfrisse vondsten worden in geveltuintjes gedaan, ouders vrezen hun kinderen alleen naar school te laten gaan.

De meest kwestbare verslaafden hebben recht op een plek in het nog te bouwen hostel aan de Zuiderparkweg en de Voorziening Langdurig Verblijf (VLV) in de Dungense Polder. Tegen dat laatste plan bestaan talrijke bezwaren die de komst van het verblijf onzeker maakt. Het hostel, het tweede in Den Bosch, is op zijn vroegst eind volgend jaar klaar.

In de tussentijd moet er iets gebeuren aan de gespannen situatie in de wijk ‘t Zand. Hierover hebben we het College vragen gesteld. De Bossche Groenen vindt dat het college o.a. moet kijken naar het werk van de beheersgroep die 23 jaar geleden is opgericht om in overleg om de overlast van de opvang te beperken en de leefbaarheid in de gaten te houden. Ook willen we graag kijken naar de mogelijkheid om de bouw van het hostel of realisatie VLV naar voren te halen. Rianneke Mees: ,,Wij zijn geen professionals, maar wij schatten in dat de grootste overlastgevers in ‘t Zand potentiële kandidaten zijn voor de VLV en of het hostel op zuid. Deze mensen wachten in feite net zo hard op een geschikte oplossing als de bewoners van ‘t Zand.’’

Lees de vragen hier.

Lees een artikel in de Gelderlander

Recente berichten