Geen cultuurstad zonder makers. Eerst mensen i.p.v. stenen, juist nu!

Geen cultuurstad zonder makers. Eerst mensen i.p.v. stenen, juist nu!

Wat hebben we aan een groot theater als er straks geen makers en doeners meer zijn om daarin te spelen en op te treden..? Er worden pijnlijke keuzes gemaakt in de culturele sector, terwijl er tegelijkertijd meer dan €60 miljoen wordt geïnvesteerd in een nieuw gebouw. De Bossche Groenen wil investeren in mensen, in plaats van in stenen. In makers en doeners. Al jaren wordt er fors bezuinigd op cultuur in onze stad. En dat begint nu zijn tol te eisen. Met een gevarieerd aanbod en breed georganiseerd cultureel veld aan makers en doeners heeft de stad goud in handen. Denk aan Bossche cultuurbazen en hotspots zoals Cor Unum Ceramics & Art, Social Label, WSC, Het Brabants Jazz Orkest (hbJAZZo), Jazzwerkplaats Den Bosch, Verkadefabriek, De Mengfabriek, Theaterfestival Boulevard, maar ook kleine gezelschappen en organisaties zoals Panama Pictures, Regionale Muziekschool, Balletstudio Geraldine, Podium Azijnfabriek, Theater Artemis, Toonzaal Muziekpodium, Matzer, FAQ festival, eFFect, Cement, RAUWKOST, Bosch Parade, World Skate Center enz. enz.

De fundering van de cultuurstad bestaat uit een fijnmazig mozaïek van theatermakers, kunstenaars, muziek- en dansgezelschappen, die waarde moeten we koesteren en versterken in plaats van afbreken. Het huidige Theater aan de Parade maakt ook onderdeel uit van het diverse Bossche cultuurklimaat. Betere citymarketing kunnen we niet hebben. De stad moet een broedplaats blijven voor nieuw en gevestigd talent.

De Bossche Groenen wil het advies van de Rekenkamercommissie ’s-Hertogenbosch volgen; Met het moderniseren van het huidige theater kunnen dezelfde doelstellingen bereikt worden als met een nieuw en duur gebouw. Niet het gebouw is op, maar de installaties. Vernieuwbouw is bovendien duurzamer en kan een betere smoel geven dan met de plaatjes nu getoond.

Met het geld wat we daarmee vrijspelen willen wij de culturele sector ondersteunen die zo in haar voortbestaan wordt bedreigd! Het gebouw kan na renovatie weer 10 tot 15 jaar mee. Laten we tegen die tijd kijken hoe de wereld er dan uitziet. Misschien is  er dan geen behoefte meer aan een grote zaal maar juist aan kleinere zalen. En wat hebben we aan een groot theater als er geen makers en doeners meer zijn om daarin te spelen en op te treden?

‘Nu eerst de mensen!’ (20-04-2020)

‘Bossche cultuurclubs zijn boos of onwijs blij: wel geld naar breakdance, niks naar jazz.’ (Brabants Dagblad)

Beeld : © NOAHH

Gerelateerde berichten