Investeer in lokale cultuur, juist nu!

Investeer in lokale cultuur, juist nu!

Cultuur is het cement van onze samenleving. In tijden van grote verandering zijn verbeelding, ontmoeting en verbinding extra van belang. Afgelopen coronazomer zijn er in ‘s-Hertogenbosch tal van innovatieve succesvolle initiatieven ontstaan die ondanks alles ontspanning, vertier en inspiratie brachten.

Maar de sector staat onder druk… De coronacrisis komt onevenredig hard aan nu Nederland in een anderhalve meter samenleving is veranderd. Velen worden nog eens extra geraakt door bezuinigingen. Eind augustus werd bekend dat de sector, onder druk van de Tweede Kamer, alsnog extra ondersteuning krijgt. Een bedrag van 150 miljoen is gereserveerd voor lokale cultuur. Dat is goed nieuws. Maar met de afbouw van de economische steunpakketten van het kabinet zullen ook ondernemers en ZZP’ers in de culturele sector na 2021 de gevolgen blijven voelen.

De Bossche Groenen pleit voor een breed gemeentelijk cultuurfonds. Wij willen het hele jaar door een gemeente zijn die haar culturele waarde koestert. De Bossche Zomer gaf ruimte aan jongelingen en verbond gevestigde spelers. Een fonds waarbij je ook op lange termijn die samenwerking zoekt, bestaansrecht geeft aan lokale initiatieven en letterlijk ruimte maakt voor makers, is wat ons betreft een passend, duurzaam antwoord op de kaalslag die dreigt te ontstaan.

Gebruik het steunpakket van de minister om lokale banen te behouden en ga tegelijkertijd op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Kijk kritisch naar uitgaven; Investeer in mensen niet in stenen, de kosten voor het nieuwe theater mogen niet ten koste van lokale cultuurbudgetten gaan!  Geef geen extra geld uit aan citymarketing maar reserveer meer middelen t.b.v. lokale initiatieven. Want een stad met een onderscheidend aanbod, lokale bedrijvigheid en een gastvrije sfeer verkoopt zichzelf! Gezelschappen als Matzer, Panama Pictures en Artemis zijn hiervoor van grote waarde voor de stad. Hotspots als de Verkade en Tramkade zijn ware publiekstrekkers.

Als Cultuurstad van het Zuiden moeten we de lokale sector koesteren en nu #samen plannen maken voor een betere toekomst. De Bossche Groenen gaat dit seizoen in gesprek met allerlei ondernemers uit de Bossche cultuursector, van podiumbouwers tot theaterdirecteuren, om te luisteren naar wat er volgens hen nodig is. Wil jij ook met ons in gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact op!

Mail naar info@debosschegroenen.nl , j.hendrickx@s-hertogenbosch.nl , laat hieronder een berichtje achter of via social media.

Gerelateerde berichten

Maak een opmerking