Van demonstranten blijf je af.

Gepubliceerd 01-07-2020 
In Actueel, Samenleving

Van demonstranten blijf je af.

Op 6 juni was er op de Parade in Den Bosch een incident tussen beveiligers van Thierry Baudet en een demonstrant die op ludieke wijze actie voerde. Hierbij is de demonstrant hardhandig aangehouden, op de grond gedrukt en vastgehouden. Mede dankzij de aanwezigheid van een persfotograaf van ANP, heeft het nieuws van deze belaging door het hele land reacties opgeroepen…

Een aantal opgetekende getuigenreacties uit De Volkskrant d.d. 26 juni jl.

Rob Engelaar (ANP): “Iedereen vroeg zich af, mag dit wel? Er was behoorlijk wat geweld.”

Raphaël Drent : “ze vroegen hem acht keer weg te gaan, daarna is hij redelijk hardhandig uit beeld gezet”

Geert van Stokkum (Gastvrij Den Bosch): “Die beveiliger pakte hem bij de lurven en ik zei: Doe eens normaal. Twee andere beveiligers zeiden dat ik me er niet mee moest bemoeien: ‘als hij niet wil luisteren, moet hij voelen’”

“In Nederland heeft iedereen het recht om te demonstreren. Ook in gastvrij Den Bosch”, deze woorden van burgemeester Jack Mikkers zijn opgetekend in hetzelfde artikel. Burgemeester Mikkers reageert ook op de fysieke bedreiging; “iets dat we natuurlijk niet moeten accepteren”.

Er is inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen, in afwachting daarvan lijkt het ons van zeer groot belang dat de burgemeester als hoeder van de democratie, de openbare orde en veiligheid en als burgervader van de meest gastvrije stad van Brabant, Forum voor Democratie aanspreekt op de gebeurtenissen van 6 juni.

We vinden het gepast dat de burgemeester in reactie op deze onverkwikkelijke gebeurtenis stelling neemt voor het demonstratierecht en tegen geweld door dit soort privébeveiligers. Politieke partijen hebben een voorbeeldfunctie waar ze op moeten worden aangesproken. Van demonstranten blijf je af. Het is zorgelijk dat Forum voor Democratie de grenzen van fatsoen zo overschrijdt in onze gemeente en er tot op heden geen officiële reactie vanuit uw college is gekomen.

De Bossche Groenen stelt dit aan de orde in de gemeenteraad van 7 juli. Deze raadsvergadering is i.v.m. de coronamaatregelen niet bij te wonen maar wordt live uitgezonden op het Youtube kanaal van de gemeente.
Lees onze bijdrage voor het vragenhalfuurtje: ‘Geweld tegen demonstrant

Beeld : Rob Engelaar

Gerelateerde berichten