Op vakantie in eigen stad

Op vakantie in eigen stad

Door de coronacrisis besteden veel mensen hun tijd anders; we zijn meer thuis, verblijven meer in onze eigen buurt, in de zomervakantie zullen veel mensen in eigen land blijven. Hoe mooi zou het zijn als we van deze gelegenheid gebruik konden maken om onze straten om te toveren tot vakantiepark?! Ontmoetingsplekken waar mensen recreëren, samenkomen en vakantie in eigen straat kunnen vieren.

Met de verplichte anderhalve meter afstand hebben we meer ruimte nodig, niet alleen in de winkelstraten maar ook in de wijken. Maar als we dan met z’n allen thuisblijven kijken we tegen geparkeerde auto’s aan. Een auto is ongeveer 1,5 meter breed en 6 meter lang, dat betekent dat op 1 parkeerplek 4 mensen veilig buiten kunnen zitten! De coronacrisis zet ons aan het denken over het autogebruik, mensen realiseren zich dat ze best wel even zonder kunnen. Ondertussen telt Nederland meer parkeerplaatsen dan mensen. De huidige maatschappij vraagt om een ander inzicht als het gaat om de inrichting van onze straten.

Hoe dan? Kijk naar Rotterdam! Via de website vakantiestraat.nl kunnen wijkbewoners zich aanmelden als ‘vakantiestraat’, de gemeente faciliteert het tijdelijk of deels weren van auto’s en verkeer, creëert speelplaatsen, picknickplekken en leesbankjes. Er hebben zich al 15 straten gemeld.

Dat willen wij ook! De Bossche Groenen stelt het College vragen over de mogelijkheden voor recreatie in eigen straat, pop-up vakantiestraten en vrije tijdsbesteding in de wijk. Voor Bosschenaren die wel vakantie in eigen stad willen vieren maar niet per sé voor hun eigen voordeur, en voor bezoekers van buitenaf zou men ook aan een pop-up stadscamping kunnen denken. Bij een gastvrije stad hoort een stadscamping. Allemaal ideeën die volgens ons prima passen bij de ‘Bossche coronazomer’.

Zou jij ook wel willen dat jouw straat deze zomer tijdelijk omgetoverd wordt tot een vakantiepark? Laat het ons weten in de comments of via de website!

Lees een artikel in het NRC (€)

Lees de schriftelijke vragen ‘Vakantie in eigen stad’

Gerelateerde berichten
Er worden 3 opmerkingen getoond
 • Joss

  Bossche Groenen.
  Al vanouds ruim ik al datgene wat “men”achterlaat op de wegen en paden op. Omdat het me opviel dat de afvalbakken niet er op tijd werden gelegd, heb ik daarvan een melding gedaan via Buiten Beter app. Via een telefoontje van de Gemeente, die aangaf dat het door mij ook vastgestelde probleem erkend werd, heb ik me aangemeld als vrijwilliger ter ondersteuning van de Gemeentelijke afval-ophaaldienst. Doe ik met grote voldoening, vanmorgen was ik om zes uur bezig op het terrein van de Pettelaarse Schans en het strand nabij de Zuiderplas. Van de rotzooi vanmorgen heb ik een filmpje gemaakt Wat ik zou willen is een partij vinden die me steun kan geven, bezien van de huidige situatie………….het idee dat de benodigde afvalbakken- capaciteit voldoende is naar de maatstaven van 2020, is net zo verouderd als het gewend zijn aan de gulden voor 2001…….. Deze is elke dag onvoldoende en laat de rotzooi die achtergelaten is/wordt, een immer tijdrovende bezigheid. . Graag wil ik u verder inlichten. Joss 06 30762346

 • Marijn

  We nemen contact met je op Joss!

 • wytse bakker

  Sinds begin dit jaar woon ik in een flat met schitterend uitzicht op de Noorderplas. Zou het niet geweldig zijn als daar in de Bossche corona-zomer een tijdelijke stadscamping komt waar je een weekje kan kamperen aan het water? Ik zie regelmatig sportvissers (vreemde sport overigens) in groene tentjes langs het water die er hele weekenden overnachten dus het kan!