5G, hoe zit het met onze gezondheid?

5G, hoe zit het met onze gezondheid?

Op 12 februari sprak Will Hoeben in de commissievergadering over het onderwerp 5G. De Bossche Groenen wil een  onafhankelijke hearing om raadsleden en betrokkenen gedegen te informeren over een onderwerp dat de gemoederen in heel Nederland bezig houdt; 5G komt eraan.

Uit een online-enquête door Capterra uit 2019 uit onder 131 fulltime of parttime werkende Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, waaronder 61 mannen en 70 vrouwen, blijkt dat 17% denkt dat elektromagnetische straling van 5G-antennes schadelijk is voor de gezondheid, 43% denkt van niet en 40% zegt het niet te weten… Het RIVM trekt samen met het Agentschap Telecom de voorzichtige conclusie dat 5G-straling binnen de normen valt, maar geeft hierbij aan dat er meer onderzoek naar de gezondheidsrisico’s nodig is.

En dát is precies wat wij ook willen. De voordelen van 5G kennen we; sneller dataverkeer, betere verbindingen, efficiëntere technologie. Maar wat weten we over de nadelen? Omdat 5G werkt met kortere golflengtes moeten telecomaanbieders extra masten neerzetten. De hoeveelheid straling groeit dus. Bovendien heeft deze straling hogere frequenties dan 3G en 4G. Daarom vindt het RIVM  het ook belangrijk om meer onderzoek te doen. En dat het college dit punt van aandacht achterwege laat in haar voornemens om 5G snel te implementeren, baart ons grote zorgen. Den Bosch profileert zich als Datastad, dan moet kennis over nieuwe technologieën óók prioriteit hebben.

Maar de meeste andere Bossche politieke partijen zijn enkel enthousiast over 5G. De VVD wilde nog wel mee in onze vraag naar een hearing of presentatie van onafhankelijke informatie, maar de raad zag daar verder geen mogelijkheden voor. We hebben met deze discussie wél de ogen en oren voor dit onderwerp geopend. Meer mensen zouden moeten nadenken over de nadelen en risico’s van 5G. Het begint met bewustwording!

Links :

Discussienotitie 5G van De Bossche Groenen

Artikel De Groene Amsterdammer : Bellen schaadt de cellen 

Beeld: Capterra

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
 • Marcel van Pinxteren
  Beantwoorden

  Elektromagnetische golven, van mobiele telefoons of wifi, zijn compleet onschadelijk. Als je onderzoeken op dit gebied goed leest, ontdek je dat er nooit schadelijke effecten geconstateerd zijn.
  De bangmakerij is puur gebaseerd op verkeerd citeren uit dit soort onderzoeken.
  Als er ook maar enige schadelijke effecten waren, dan was dit al lang gebleken in bijvoorbeeld een toename van hersentumor. Want dit is een van de ‘gevaren’ waar mee geschermd wordt.
  Hersentumor is echter al decennialang stabiel. Dus hoe verklaar je dat met de enorme toename van draadloos verkeer???

  Dus stop met jezelf en anderen bang maken!
  Stress en angst, dat is pas ongezond. En daar is wél wetenschappelijk bewijs voor.

Maak een opmerking