Politieke Klets, het debuut!

Gepubliceerd 05-02-2020 
In Actueel

Politieke Klets, het debuut!

Politieke klets door De Bossche Groenen Raadslid Rianneke Mees

Dankjewel, dankjewel, dankjewel. Ge-wel-dig! Oh, wat een eer is het om het Eurovisiesongfestival voor teleurgestelde Bosschenaren te mogen winnen. Ik zal dadelijk nog eens het winnende liedje zingen, maar ik moet eerst mijn fans en concurrentie bedanken natuurlijk.

Roy Geers had lang geoefend op ‘Een eigen huis’ van René Froger, maar hij had wel pas heeeel erg laat door dat de bewoners van het Dierenbos al lang een ‘plek onder de zon’ hadden gevonden. Niet gek dus dat de wethouder in de eerste ronde al uitviel. De backing vocals van Roy Geers, de drie raadsleden van Rosmalens Belang, stelden overigens ook maar weinig voor dit jaar. Dat waren meer ‘ik-hou-mijn-bekking-vocals’. Wel een hoop stampei maken om een blauwgeel kunstwerk in Nuland, maar als honderden bewoners zich zorgen maken om Heesch-west of windmolens in de Rosmalense Polder, dan hoor je geen kik. Wel een Blauw-Geel inzicht, maar geen Groen InZicht.

We hebben ook gezien hoe Mike van der Geld in de halve finale onderuit ging met zijn vertolking van Arie Ribbens met ‘Brabantse nachten zijn lang’. Zijn act was heus niet slecht hoor, maar iemand had dat menneke toch moeten influisteren dat wanneer een man als Jeroen Dona zegt ‘de mijne is 18 meter’, dat je dat niet altijd zo letterlijk moet nemen. Ik dacht dat Mike wel wist dat een man wel eens overdrijft over eh…..de hoogte dus.

Jack Mikkers was geen partij voor mij. Hij had zijn handen vol aan Sinterklaasliedjes en daardoor kwam zijn eigen act niet echt lekker uit de zwarte verf. Tsjongejonge dat was me wat, die intocht van Sinterklaas. Ik ben al een paar jaar uit de kleine kinderen en dan mis je wel eens wat, maar interessante wending in de traditie, hoor, dat iedereen verkleed als ME’er komt. En ik heb nog meer geleerd die dag. We krijgen dan wel geen kaaihal, maar we blijken al lang een krrrraaihal te hebben; het stadion van FC Den Bosch. Dat was geen racisme, dat waren kraaigeluiden…… tsjonge jonge, hoe verzin je het. Dat randje was zelfs Sjef van Creij niet over gegaan.

Persoonlijk hou ik meer van meesgeluiden, al dan niet vanuit een plataan. Ja ho es, voordat jullie me verkeerd begrijpen, dan bedoel ik niet die van Rinie Mees, he. Nee, ik bedoel een andere meneer Mees, die vent van mij. Die zo mooi over de natuur kan vertellen. Er zijn nog altijd mensen die denken dat wij ‘s nachts in bed politieke geheimen uitwisselen. Nou die mensen kan ik geruststellen, hoor. Wij hebben wel wat beters te doen in bed. Het is een van de weinige plekken in Den Bosch waar de natuur gewoon zijn gang mag gaan.

Ik heb trouwens een geheim gehoord dat ik graag met jullie wil delen. Tsja, journalistieke achtergrond, he, het blijven onbetrouwbare ratten die journalisten. Ik hoorde van Ufuk Kayha dat de Bossche Sinterklaas helemaal niet met de boot komt, maar met het vliegtuig gaat. Die kwam hij namelijk tegen toen hij zelf vanaf Eindhoven Airport een vlucht naar voren nam. Ufuk grijpt echt elke kans aan om buiten de gemeente te zijn. Hij is Lid van het Europese Comité van de Regio’s, van de Gelijke Kansen Alliantie en dan zie je hem weer op de  Brabant Borrel in Brussel of op de Europese Intercity Youth conferentie. Volgens mij is dat laatste gewoon een ander woord voor tienertour, overigens, maar dat terzijde. Die Ufuk scharrelt zijn douze points wel bij elkaar. Hij is daarom ook de enige die een Engelstalige inzending had: Bicycle Race van Queen. I want to ride my bicycle…..ja, doen dan! En anders gewoon met de Kedeng Kedeng van Guus Meeuwis naar al die Europese uitstapjes. By sukkel, by sukkel!

De adviseur van Ufuk Neeltje van der Heijden gaat dan niet mee op zijn reizen overigens. Die is geschaakt door Freek van Genugten. ‘Ik heb mijn bestemming gevonden’ vertrouwde Freek mij onlangs toe. En daarmee bedoelt hij dus niet het fractievoorzitterschap van het CDA, nee, Freek is slechts een tussenpaus. Marianne van der Sloot komt gewoon weer terug naar de raad van Den Bosch. Dat is zo afgesproken met de boeren. Deel 1 van de missie is al geslaagd en gevierd met een rondje om de draak met de tractors. No farmers no food, Marianne wees gegroet.

Jos van de Ven had het liever aan het Kwekfestijn dan aan het Eurovisie Songfestival mee gedaan, maar hij heeft zich van zijn goede kant laten zien. Ik zie jullie kijken, maar die heeft ie echt wel. Jos heeft het consequent over het dorp Den Bosch, dus de keus voor ’t Dorp van Wim Sonneveld lag in de lijn der verwachting. Hij komt er ook zelf in voor, luister maar:

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben

Bij slager J van der Ven mag het altijd een onder-onsje meer zijn, maar hij weet ook wel raad met zijn fileermes. Daar weet de juffrouw op de fiets alles van.

Jos schrikt ervan dat het tuinpad van zijn vader verlegd is, maar hey, the times hey are changing, Jos. Tegels eruit, planten erin, regentonnetje erbij en ook jij kan eindelijk de 21e eeuw in. Het onttegel-je-tuinteam van De Bossche Groenen wil je anders wel komen helpen, hoor.

Nou we het toch over regentonnen hebben: afwateren op eigen terrein is verplicht tegenwoordig, maar dat is niet de enige reden dat het niet meer zo erg lekt in de Bossche politiek. Hebben jullie dat ook gemerkt? Sinds het duet van Sjef met rapper Boef in de rechtbank is het stil. Afwateren op eigen terrein lijkt me ook een goede maatregel voor Marco Kroon overigens, die ook een werkstraf heeft gekregen afgelopen jaar. Die drinkt met carnaval graag kopstootjes. Zo hup, in een keer achterover. De muzikale inbreng van Alexander van Hattem was bijzonder. Maar dat komt omdat hij lijdt aan de ziekte van vuvuzela. Die krijg je als je als eenmansfractie een uitgesproken mening hebt. Er zijn meer Bossche politici die daar last van hebben gehad, maar daar groei je over heen als je partij groeit. Maar toch waren we blij dat zijn inzending voor dit songfestival instrumentaal was. Voor het rechtse, verdeeldheid zaaiende geluid maken we hier geen plek in Den Bosch. Kom maar terug tegen de tijd dat je Zwart Wit van Frank Boeijen helemaal uit je hoofd kent.

Ik heb trouwens Dokter Bernard gebeld of er plek was in het verzorgingstehuis. Frans van Valkenburg zit al zo lang bij Bosch Belang, dat ie niet meer welke motie ze zelf mee indienen. Gelukkig was Huize Lokaal Gestemd zo gastvrij om hen op te nemen. Nu zien we Paul van der Krabben en Frans van Valkenburg vaak wandelen met de huistekkel Joep Gersjes. Die blaft wel, maar hij bijt niet, hoor. De rust is dus weergekeerd. Maar de vraag is wel: wie gaat deze boomer-ranglijst straks aanvoeren?

En ik had ook nooit kunnen winnen zonder de steun van Jan Hoskam. Ja, daar vallen jullie van stil, he. Hijzelf ook. Zijn vertolking van ‘Zo stil in mij’ van Van Dik Hout is geruisloos aan ons voorbij gegaan. Die man is bijna net zo weinig aan het woord geweest als Yeliz Dogan. Zijn beleidsterrein Datascience is ook volledig geautomatiseerd, dus hij maakt zichzelf ook steeds meer overbodig. Straks horen we alleen nog het zachtjes zoemen van de apparatuur. Heerlijk! Kunnen we volgend jaar de bijdrage van de VVD-wethouder helemaal aan artificial intelligence overlaten. Eindelijk iemand die wel ‘exit’ snapt.

En natuurlijk moet ik ook Judith Hendrickx bedanken. Zonder haar had ik hier niet gestaan. Met haar ook niet overigens, want bij de Bossche Groenen zijn wij niet zo goed in zelfspot. In zelfkastijding daarentegen zijn we stukken beter. Jullie denken dat wij de samenleving van alles willen verbieden: ballonnen oplaten, plastic bekers op de grond gooien, vuurwerk afsteken en andere dingen die het leven nou net, hoe zal ik het zeggen, zo de moeite waaaaard maken. Maar we verbieden niet alleen jullie alles, maar bovenal onszelf, hoor. Vlees eten, vliegen, autorijden. We nemen elkaar de hele tijd de maat. En daar zijn we goed in; we spelen Champions League, zeg maar. Wie wint, krijgt een maatbeker.

En dan is het nu tijd dat ik het winnende lied nog een keer zing. Het refrein klinkt regelmatig in onze fractiekamer, als we weer eens te weinig concrete acties voor een groener Den Bosch zien.+

(op de wijs van Duurt te lang, van Davina Michel)

We konden over alles praten, alles
Maar alles ging over politiek, we vergaten alles
In vragen, een notitie, in een motie schreef ik
Ik zal alles voor je doen en voor je steun leef ik
En die steun kreeg ik, meestal in mondjesmate,
Je kon de oproep tot verboden aan me overlaten
Je zag die VVD haten want ik had het bout gesteld
Ik had de coalitie net te vaak over natuur verteld

Nu staren we samen naar de tafel met de microfoontjes dicht

Je hebt geen oor voor mijn klachten over teveel licht
De kiezer heeft het overgrote deel van alles aangericht
Maar ik voer niet voor niets oppositie, dat is mijn plicht

Dus zet je schrap, voor onze volgende zet
En denk terug aan de formatie , want die was pet
Shit, maar morgen is Marianne terug
zitten we uren in de zaal met onze rechte rug

Het duurt te lang
Je houdt ons aan het lijntje
Schiet eens op met dat groene akkoord tis geen geintje
Het wordt te heet
Wow, oh
Het duurt te lang
We staan stil
Wat jij wil, wat ik wil
Dat weten we toch al lang

Twee stille partijen aan de tafel het is geen gezicht
Ik kan GroenLinks niet meer horen met m’n mondje dicht
Je weet precies wat ik ga zeggen, ‘k weet het ook van jou
En op het eind schrijf ik toch weer mijn vingers blauw
Daarna stemt GroenLinks weer tegen en breekt er weer een illusie
Met mond open van verbazing trek ik de conclusie
En daarna hou ik je weer stevig vast
En leg me hoop weer terug in de kast
Dus ik hou je nog een poosje vast
Want misschien weet je dan weer hoe groen je was
Maar de VVD blijft zitten dus het helpt niet
Dus waarschijnlijk is het morgen weer hetzelfde lied
De tekst komt op hetzelfde neer in dezelfde beat
En dus zing ik nog maar een keer dit lied
Debatten zijn normaal maar het moet ons niet verstikken
Het kwartje valt niet, het is hier om te snikken

Het duurt te lang
We staan hier al een tijdje
En we moeten door dus voor de laatste keer het spijt me
Het duurt te lang
Wow, oh
Het duurt te lang
We staan stil
Wat jij wil, wat ik wil
Het duurt te lang

Recente berichten

Maak een opmerking