Intstrooikorrels op kunstgrasvelden, nog steeds…

Intstrooikorrels op kunstgrasvelden, nog steeds…

In 2012 en in 2017 hebben we al schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. In 2016 heeft het RIVM geconcludeerd dat er verwaarloosbare risico’s zijn voor de sporters op de velden, maar dat er mogelijk risico’s zijn voor het milieu als de korrels in de natuur terecht komen. In 2018 bleek uit onderzoek van het RIVM dat er wel degelijk schadelijke stoffen vrijkomen als rubberen instrooikorrels in het milieu terechtkomen. Het betreft dan voornamelijk stoffen als cadmium, kobalt, zink en PAK’s. Deze kunnen de biodiversiteit aantasten.

We moeten af van rubberen instrooikorrels en overstappen naar een alternatief, zoals kurk of kokos. Waarom worden in de gemeente kunstgrasvelden, zoals bij Emplina in Empel, ‘onderhouden’ met rubbergranulaat, wat vervolgens verwaait en in ons milieu terechtkomt. Het kan anders. Daarover stellen we (nogmaals) vragen aan het College. Lees de schriftelijke vragen hier

 

Gerelateerde berichten

Maak een opmerking