Biodiversiteit inzetten tegen Eikenprocessierups

Biodiversiteit inzetten tegen Eikenprocessierups

In het mooie landschap rond onze stad worden wegen en fietspaden geflankeerd door robuuste eikenbomen, heerlijk om hier te wandelen of te fietsen op een mooie zomerdag. Sinds een aantal jaren is het op zo’n mooie dag eigenlijk niet meer zo leuk: het is oppassen geblazen! De wit-wollige gesponnen zakjes rond boomstammen waarschuwen ons: de eikenprocessierups is er! Ja, dan wandel of fiets je toch een stuk minder plezierig.

Deze behaarde rups was er eigenlijk altijd al maar sinds de laatste warme zomers is deze erg bekend geworden. Daar zijn we niet blij mee want de haartjes van de rups zorgen voor serieuze gezondheidsklachten bij mensen en dieren. Bovendien vreten de grote aantallen van de laatste tijd de bomen letterlijk kaal. Het is een ware plaag geworden. Ook dat hebben we te danken hebben aan de klimaatverandering. Een warm voorjaar betekent meer, veel meer eikenprocessierupsen. Deskundigen van o.a. natuurorganisaties waarschuwen gemeenten al jaren voor de overlast van de eikenprocessierups en vragen gemeenten om preventief op te treden. Door gebrek aan prioriteit en budget hebben de meeste gemeenten dat nagelaten en het laten komen tot een plaag. Er zijn zelfs gemeenten die zijn overgestapt tot het kappen van eikenbomen bij bijvoorbeeld recreatieplassen. Dit gaat ten koste van verkoelende schaduw en andere positieve eigenschappen van bomen.

   

Gemeente ’s-Hertogenbosch kreeg in 2018 meer dan 400 meldingen over de eikenprocessierups. Onze gemeente bestrijdt de eikenprocessierups door het wegzuigen van de eerste nesten in het voorjaar. Er wordt geen gif gebruikt. Prima, maar het probleem zal blijven bestaan als het ecosysteem geen kans krijgt om te herstellen. Volgens ons, de Bossche Groenen, is voorkomen beter dan genezen. Veel kleine vogels zoals de koolmees en pimpelmees en ook insecten lusten die vette rups wel rauw. De rupsen zijn een bron van waardevol voedsel in het ecosysteem. Het is tevens gebleken dat vogels op een hele warme dag hun voedsel vlakbij het nest zoeken. Hier zien we een kans!

De Bossche Groenen wil het gemeentebestuur daarom uitdagen om in de openbare ruimte nestkasten en insectenhotels te plaatsen. We willen zoveel mogelijk van deze vogelnestkasten direct bij of aan de bomen. Daarnaast geloven we in het verrijken van gronden (bermen en oevers) met wilde bloemen en een maai-stop in de lente- en zomermaanden. We kijken er naar uit weer ontspannen te kunnen wandelen en recreëren onder de schaduw biedende bomen.

Gelukkig is er meer aandacht voor natuurlijke bestrijding van de processierups-plaag, ook in onze gemeente. De Bossche Groenen is blij te lezen dat de gemeente ‘s-Hertogenbosch ook het belang van natuurlijke bestrijding inziet (zie https://www.s-hertogenbosch.nl/fileadmin/Website/Actueel/Nieuws/2019/Veelgestelde_vragen_eikenprocessierups_juni_2019.pdf).

We willen de beloftes die hier in dit publieksdocument gedaan worden meer gedetailleerd uitgewerkt zien. Daarom hebben wij schriftelijke vragen gesteld. Lees ze hier.

 

Gerelateerde berichten

Maak een opmerking