Nieuwe geluiden in het MiNC-café

Nieuwe geluiden in het MiNC-café

Engeli Kummeling, commissielid Omgeving voor DBG was maandagavond bij het MiNC café in de Verkadefabriek. MiNC organiseert viermaal per jaar een kennis-cafe over onderwerpen die gerelateerd zijn aan milieu, innovatie, natuur en creativiteit. Een leuke manier om ideeën op te halen uit de samenleving en elkaar te ontmoeten.

De onderwerpen die gisteren door diverse sprekers werden gebracht waren uiteenlopend en stuk voor stuk interessant. Ecoloog en tekenaar Peter Twisk vertelde over de eekhoorn-populaties aan de randen van de stad. Een presentatie van de Eindhovense studenten van de Fontys Hogeschool liet zien dat Brabant overloopt van creativiteit, zij ontwikkelden in 6 weken een robot, gemaakt van LEGO. Daarmee wonnen ze verschillende wedstrijden in de LEGO League. Hier ligt een innovatiekans voor de toekomst. Als het aan de Bossche Groenen ligt, wordt creativiteit gericht op innovatie ook in onze stad gefaciliteerd: er liggen kansen op het gebied van zorg, veiligheid, duurzaamheid en onderwijs.

Minc geeft ook tijd aan alle inwoners met een idee of wens door ‘pitches’ op de zogenaamde ‘Groentekist’. Een opvallende pitch kwam van Jaap Klink (BROED); zijn idee bedroeg de ontwikkeling van een natuurgebied aan de Maas. De oevers en nabij gelegen grasvelden kunnen bijdragen aan een ‘klimaatadaptie’ door ruimte voor waterberging te bieden en door de ontwikkeling van ‘natte natuur’. In het gebied ligt een boerderij, Broed wil hier een co-creatie plek ontwikkelen. Een andere pitch ging over de E-cotoop; een werkplek met gemeenschappelijk faciliteiten bedoeld voor (jonge) ondernemers op het gebied van ‘duurzaamheid. De Bossche Groenen is enthousiast over deze ideeën en de  groeiende interesse en initiatieven m.b.t. duurzaamheid in onze gemeente. Het samenbrengen van verschillende (professionele) netwerken maakt dat we samen sterk zijn voor de opgaven die er liggen.

Onze wethouder met de portefeuille Duurzaamheid, Mike van der Geld, sloot de avond af. Hij benadrukte het belang van concrete stappen als het gaat om duurzaamheid. De focus van het college is met name de energie-transitie. Daarmee werd het plan voor een windmolenpark in de Rosmalense polder weer voor het voetlicht gebracht. Uit de zaal kwam de vraag naar voren hoe kinderen worden betrokken bij duurzaamheid en milieu-vraagstukken. Immers, de jeugd heeft de toekomst. Een goed voorbeeld zijn de Tiny Forests bij scholen, als eerste stap. Daar zijn we allemaal trots op. Wat ons betreft staat de Buitenschool als voorbeeld: kinderen laten beleven wat natuur is door regelmatig buiten te zijn. De Bossche Groenen maakt zich ook sterk voor een veilige en schone omgeving rondom scholen.

De Bossche Groenen zal zich de komende jaren inzetten voor een beter klimaat en ook voor een gezond, natuur-inclusief en sociaal leefklimaat in de stad. Een avond zoals deze geeft veel inspiratie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Dus tot ziens bij het volgende MiNC-café!

 

Gerelateerde berichten

Maak een opmerking