Onttegel je Tuin!

Onttegel je Tuin!

Deze week is de lente begonnen! We gaan met z’n allen weer massaal de tuin in. Helaas kiezen veel stedelingen nog voor een vaak bijna helemaal betegelde tuin uit angst voor rommel of onderhoud, of plaatst men een schutting in plaats van een heg, een parkeerplaats in plaats van een stukje natuur…

Dat is jammer want al die verstening leidt tot:

  • Overbelasting van het riool; omdat tijdens hevige regenbuien het regenwater de grond niet in kan trekken.
  • Hittestress; de opwarming van de stad; stenen houden de warmte lang vast terwijl groen verkoelt. Een boom geeft net zo veel verkoeling als 10 airco’s.
  • Afname van de biodiversiteit: vogels en insecten (bijvoorbeeld bijen en vlinders) kunnen niet overleven in een versteend landschap.

Stadstuinen zouden eigenlijk een ecologische verbindingszone moeten vormen voor vogels en insecten. Planten verminderen de CO2-uitstoot en dragen bij aan het leefklimaat in de stad. En een fijne groene en bloeiende tuin hoeft niet veel werk te zijn!

De Bossche Groenen roept alle Bosschenaren op om te onttegelen; Elke vierkante meter helpt! En wij gaan samen met een aantal lokale bedrijven en instellingen aan de slag om jullie hierbij te helpen: Wil je je tuin onttegelen maar heb je geen tijd of geld, leid je aan natuurvrees of heb je simpelweg geen groene vingers? Stuur dan alvast een foto van je tuin met je motivatie en duurzame tuinwens naar: info@debosschegroenen.nl. Wij kiezen de meest versteende tuin uit en komen dit voorjaar bij je langs om een stukje vergroening te brengen!

Kijk op deze pagina voor alle info!

Ben je je tuin al aan het onttegelen of heb je dat al gedaan?! Stuur ons dan een ‘voor en na’ foto en ontvang een aardigheidje voor in de tuin!

De komende weken zullen we via Facebook en Instagram allerlei weetjes en tips delen over hoe je je tuin kunt vergroenen en de biodiversiteit, ook in kleine tuinen, kunt verbeteren. Houd social media in de gaten voor alle info rondom deze actie!

Gerelateerde berichten
Er worden 3 opmerkingen getoond
pingbacks / trackbacks
  • […] Deze maand startten we de Onttegel je Tuin actie. Veel enthousiastelingen hebben zich opgegeven voor eerste hulp bij tuinonttegeleling door De Bossche Groenen. Je kunt je nog steeds aanmelden! […]

  • […] afgelopen maand hebben we Bosschenaren via sociale media opgeroepen om mee te doen aan onze ‘Onttegel-je-tuin-actie’. We kregen vele enthousiaste reacties toegestuurd van mensen die graag hun achtertuin willen […]

  • […] Nog even wat mededelingen: • Theo kijkt of er voor een leuke prijs steigerhout te verkrijgen is om daarmee wat nieuwe bakken te maken. (misschien een leuke klus voor de Burendag die op 27/28 september a.s. weer wordt georganiseerd). • Op zaterdag 25 mei a.s. om 14.00 uur wordt de boom van Kees onthuld, deze staat op de oude plek van onze keet aan het begin van het Park Hart van Boschveld. • De link naar de ‘’onttegel-je-tuin-actie’’ zie https://www.debosschegroenen.nl/2019/03/22/onttegel-je-tuin/  […]