Het is te licht in Den Bosch

Het is te licht in Den Bosch

Kort voor de Nacht van de Nacht fotografeerden we allerlei plekken in de Gemeente ‘s-Hertogenbosch waar ‘s avonds onnodig licht brandt. Zonde van de energie en hinderlijk voor dieren. Avans Hogeschool besloot daarop het licht uit te doen ‘s avonds. Wie volgt dat goede voorbeeld?

De Bossche Groenen laten dit onderwerp niet los. Dinsdag 15 januari bespreekt de gemeenteraad van Den Bosch onze discussienotitie over lichtvervuiling.

Lees het artikel in het Brabants Dagblad (04-01-2019)

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
 • Mari Vermeer

  Lichthinder in de woonwijk
  Nachtverlichting Donkse Dreef , Vijfde Donk.

  Met de renovatie van de Donken, waar de wijk enorm van opgeknapt is, zijn er indertijd veel extra lichtbundels geplaatst in de vorm van lampen aan schuurtjes en een hele lading nieuwe straatlantaarns zijn erbij geplaatst. Een aantal oorspronkelijke hoge straatlantaarns op `de Dreef ‘ zijn behouden gebleven. Deze functioneerden voor de renovatie al uitstekend, met name omdat deze een stuk hoger zijn en het bescheiden licht meer verspreiden. Goed voor jullie om te weten is dat nl. om 22.00 uur `s avonds de lampen van de helft van de lantaarnpalen automatisch werden uitgeschakeld. Dit systeem heeft bij mijn weten van kinds af aan, altijd uitstekend gefunctioneerd.
  We konden tenminste rustig gaan slapen, zoals ook de dieren dat konden die in onze wijk leefden.

  Na die renovatie is er navraag gedaan bij de gemeente om voor de grote hoeveelheid nachtelijke verlichting vlakbij de woningen met een oplossing te komen. Er is gevraagd om deze felle verlichting die aan de voorzijde en aan de achterzijde de huizen en in de tuinen binnen schijnt, te dempen. In die tijd kwam er om 2.00 uur `s nachts een merel zijn hoogste lied zingen, boven op de straatlantaarn De merel is na een aantal maanden van frustratie vertrokken.

  Enkele heren van de gemeente `s-Hertogenbosch kwamen een kijkje nemen. ‘Ja, er is hier inderdaad behoorlijk wat kunstlicht hadden zij geconstateerd.” Ja, wat zou je er aan kunnen doen?” Een van de heren had wel een oplossing “Ik zou de lampenkap van de lantaarn aan binnenzijde voor de helft zwart schilderen. Dan schijnt het licht niet meer op je raam.”
  Dat was leuk bedacht. Aangezien je als enkeling dit niet zonder officiële toezegging kunt gaan uitvoeren is dit idee het niet geworden. Intussen zitten wij nog avond aan avond en nacht na nacht met die schadelijke overdaad aan licht. Onze slapeloosheid en die van medebewoners in de wijk is er helaas niet minder op geworden.

  Beste Bossche Groenen, hierbij de volgende uitnodiging aan jullie om
  nachtvervuiling dichtbij woningen in kaart te brengen. Oplossingen voor dit probleem zijn er legio . Indien het probleem opgelost wordt kan uiteindelijk onze wijk trots zijn op een energie zuinige verlichting en zal er beter geslapen worden krijgen dieren meer overlevingskans. Laat die egels maar scharrelen in het groen en wij bewoners krijgen er energie van.
  Via jullie en de officiële weg is er van alles mogelijk.

  Met dank voor je aandacht voor dit verzoek.
  Met vriendelijke groet van een lezer.