Voorstel Lichthinder & Lichtvervuiling

Voorstel Lichthinder & Lichtvervuiling

Het zal je vast al opgevallen zijn: er verrijzen steeds meer LED-schermen met verlichte reclames in Gemeente ‘s-Hertogenbosch en langs doorgaande wegen. Daarnaast zien we ook steeds meer verlichting op parkeerterreinen, sportvelden en langs wegen. Vaak fel en wit van kleur.

Dat moet anders, vindt De Bossche Groenen. Omdat de nacht donker moet zijn voor kwalitatieve slaap van mens en dier. Overmaat aan licht staat bovendien gelijk aan energieverspilling en geldverspilling. Lichtvervuiling vormt daarmee, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Daarom komen we in januari met een voorstel voor de gemeenteraad.

Want het kan ook echt anders! Met sensoren en speciale verlichtingssystemen kan er al veel worden bereikt. Voor inbraakbeveiliging kun je bijvoorbeeld bewegingssensoren en/of (infrarood-)camera’s plaatsen. In trappenhuizen van flatgebouwen kunnen lichtwerende schermen worden gebruikt. Zodat het licht is op de trap, maar dat licht niet naar buiten uitstraalt.

De gemeente zou ook zelf het goede voorbeeld moeten geven door verlichting zoveel mogelijk te beperken: door zachtere, gedemptere lichtsoorten in het aanlichten van gebouwen toe te passen, door verlichting in de openbare ruimte zo mogelijk aan te passen en de verlichting van gebouwen in de nacht te dimmen of te doven.

Gerelateerde berichten

Maak een opmerking