Gevallen bladeren zijn voedsel, geen afval

Gepubliceerd 28-09-2018 
In Actueel, Duurzaam, Groen

Gevallen bladeren zijn voedsel, geen afval

Meer natuur in de stad is het antwoord op vele actuele maatschappelijke vraagstukken. Natuur vangt immers het water van hevige regenbuien op, zodat het riool niet overbelast wordt en straten niet overstromen. Bomen geven schaduw en gaan hittestress tegen. Planten zuiveren fijnstof uit de lucht. En natuur zorgt ervoor dat mensen meer naar buiten gaan, elkaar ontmoeten en gezond bewegen, waardoor mensen gelukkiger worden. Daarnaast is natuur ook nog eens mooi.

Gelukkig heeft de Gemeente ‘s-Hertogenbosch de laatste jaren steeds meer oog voor natuur in de stad en zijn er ook steeds meer groene bewonersinitiatieven in de wijken. Maar wat De Bossche Groenen betreft kan en moet de stad nog natuurlijker worden beheerd.

Bijvoorbeeld door minder bladafval te verwijderen. Gevallen bladeren zijn voeding voor planten en dragen zo bij aan een rijk bodemleven. We begrijpen dat het vegen van blaadjes op openbare wegen noodzaak is om de afvoerputten voor het regenwater vrij te houden en dat ook de verkeersveiligheid gewaarborgd moet worden. Niemand wil dat fietsers en voetgangers uitglijden over natte bladeren op het wegdek. Maar wat De Bossche Groenen betreft hoeven blaadjes niet altijd en overal verwijderd te worden. In ieder geval niet onder bomen en struiken en op ecologisch beheerde stukken openbaar groen. En dat hoeft ook niet altijd met een bladblazer. Hark en bezem hebben hun effectiviteit eeuwenlang bewezen.

Daarover hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het College van B & W

Recente berichten

Maak een opmerking