Stadslandbouw initiatief

Open brief aan College van burgemeesters en wethouders

Geachte bestuurders,                                                                              29 september 2011.

Enige dagen geleden is de leegstaande woning van de gemeente aan de Elststraat 3 te

Elsterhof

Rosmalen door twee stadslandbouwers van De Graafsehof in gebruik genomen.

Het primaire doel van deze actie is om de locatie in te richten met een tijdelijke stadsmoestuin.

Wij zien deze tijdelijke bewoners dan ook niet als krakers maar eerder als initiatiefnemers voor het verder uitbouwen van stadslandbouw in Den Bosch.

Zoals bekend wordt De Graafsehof gevormd door de tuin van de voormalige Patio. Hiermee is het een voorbeeldproject geworden voor de stad, waarvan de meerwaarde inmiddels is aangetoond. Meer dan 30 buurtbewoners delen de gemeenschappelijke moestuin en er vinden inmiddels allerlei activiteiten plaats, van kindermiddagen tot workshops.

De mensen die verantwoordelijk zijn voor de actie aan de Elststraat hebben dezelfde idealen als de initiatiefnemers van De Graafsehof en zijn hieraan gelieerd.  Een gemeenschappelijke stadsmoestuin waarbij de buurt, en de stad actief wordt betrokken.  Om te kunnen starten zijn deze mensen echter wel afhankelijk van medewerking van de gemeente.

Het initiatiefvoorstel ‘’De eetbare stad” is op 13 september 2011  unaniem door de raad aangenomen.  Er kan nu een begin worden gemaakt met het uitbreiden van stadslandbouwprojecten in Den Bosch.  De initiatiefnemers vragen met hun actie hier nadrukkelijk aandacht voor en willen daarvoor de handen ook uit de mouwen steken. Van de gemeente mag dan een constructieve houding worden verwacht naar dit gewaagde initiatief. Hier dient zich Stadskracht aan. Het vergt ook moed om zo`n actie op te starten en uit te voeren.

Wij stellen voor om de mogelijkheden van stadslandbouw op deze plek verder te onderzoeken en de initiatiefnemers te faciliteren en te begeleiden bij het opzetten van een stadsmoestuin.

De woning met bijbehorende grond valt binnen het toekomstige bedrijventerrein Avenue 2.  Het ligt echter niet in de verwachting dat dit bedrijventerrein op korte termijn zal worden ontwikkeld. Daarom past deze tijdelijke invulling prima in het gemeentelijk beleid met betrekking tot het tijdelijk beheer van braakliggende gronden in de vorm van stadslandbouw.

Wij vragen u om met de initiatiefnemers in gesprek te gaan om de (on)mogelijkheden te bespreken en te streven naar een tijdelijke gebruikersovereenkomst voor het adres Elststraat 3.

In afwachting van uw actie, en reactie verblijf ik met vriendelijke groet,

Judith Hendrickx
Fractievoorzitter De Bossche Groenen.

Dit bericht is geplaatst in Duurzaam, Groen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>